3.MKPZ “Pesem nad podvodnim Triglavom” 2017

Piran-sobota, 23.09.2017

Mednarodni Koncert Pevskih Zborov / Concerto Internazionale di Cori          

Međunarodni Zborski Koncert / Internationales Chorkonzert                                          

Pesem nad podvodnim Triglavom / La canzone sopra il Triglav subaqueo                   

Pjesma iznad podvodnog Triglava /Das Lied über dem Unterwasser Triglav

V soboto, 23. septembra je na akvatoriju v Piranskem zalivu, na Tartinijevem trgu, na trgu 1. maja in v Caffe Galeria Piran potekalo že tretje mednarodno srečanje pevskih zborov pod naslovom Pesem nad podvodnim Triglavom. Pevke in pevci zborov iz sodelujočih držav, Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije, so s svojim petjem počastili avtorje postavitve »Podvodnega Triglava« / Ugo in Lean Fonda, Franjo Žele, Maurizio Ruzzer / in zapeli v čast rojstnega dne glasbenika in dirigenta Berta Radojkoviča.
Pevke, pevci in gostje so se  pred odhodom na ladjo Portorož zbrali v Caffe Galeriji Piran, kjer so ob kozarčku in prigrizku za dobrodošlico opravili še obvezno akreditacijo in prevzeli programske liste in potrdila organizatorja za brezplačno parkiranje v garažni hiši na Arzah, ki ga je omogočilo podjetje Okolje Piran.. Letošnjega srečanja so se udeležili: MePZ Slovenec, Slavec iz Italije, iz Slovenije ŽePZ KD Korte, MoPZ Pergula,-Sv.Peter, CoMi Giuseppe Tartini-Pirano, MePZ Georgios-Piran in zbor Zirbenklang-Judenburg, Avstrija. Zardai nastopa v Grožnjanu se je opravičil CoMi Grisium-Grisignano, Hrvaška.

Po opravljenih formalnostih se je približno 120 sodelujočih odpravilo na piranski glavni pomol in se ob 15.00 uri vkrcalo na ladjo Portorož, ki je nekaj minut čez tretjo uro izplula in se usmerila proti podvodnemu Triglavu. Druženje na ladji Portorož je potekalo po naslednjem programu: nastopi zborov s po dvema skladbama po svojem izboru in tekmovanje oktetov, ki ga je spremljala mednarodna komisija v sestavi: Branko Maksimovič, predsednik, Wolfgang Toperczer, Ane Marie Scherk in Janez Mužič.
Ladja Portorož je ob 17.15 uri pristala na piranskem glavnem pomolu in zbori  sose skupaj odpravili proti Tartinijevem trgu. Druženje se je nadaljevalo pred Tartinijevim spomenikom na Tartinijevem trgu. Zbori so nastopili s skladbami po svojem izboru in vsi skupaj zapeli “K lübci u vas  ” in “Zdravljico” skladatelja Ubalda Vrabca.
Od 18.45 do 20.15 so se pevci družili na Trgu 1.maja, kjer so jim iz sosednjih restavracij pripravili bogato pogostitev. Ob 20.15 so se pevci odpravili na obhod restavracij na obrežju, kjer so pred vsako restavracijo vsi skupaj zapeli po dve pesmi.  Ob 21.00 uri so se ponovno zbrali v Caffe Galeriji Piran, kjer jih je na After Partyu zabaval trio TIME MASHINE.
V Slovenskih novicah je novinar Janez Mužič o dogodku objavil naslednji prispevek: Peli so nad podvodnim Triglavom / na povezavi je članek v celoti /. Foto: Janez Mužič

 

Organizator prireditve društvo Georgios iz Pirana je ob podpori Občine Piran in Turističnega združenja Portorož&Piran dogodek organiziralo v zadovoljstvo vseh sodelujočih. Prav posebno zahvalo pa so nam poleg ŽePZ KD Korte poslali prijatelji iz Judenburga:

Danke für die tollen Bilder und Aufnahmen!  Sind gut zu Hause angekommen, und noch immer ganz überwältigt von eurer wunderschönen Stadt mit diesen ganz wunderbaren, netten Menschen und für die so herzliche Aufnahme unseres Vocalensembles. Nochmals ein ganz großes, herzliches Dankeschön. Freuen uns alle auf ein Wiedersehen.
Mglg Zirbenklang – Rosemarie, Theresa, Reinhard, Christiane, Josef, Angelika, Alfred, Anita, Gaby

Hvala za čudovite fotografije in posnetke / Mirko Potočnik op.pisca teksta/! Srečno smo prispeli domov in smo še vedno prežeti z vtisi iz vašega prečudovitega mesta s čudovitimi in prijaznimi ljudmi ter zaradi tako prisrčnega sprejema našega zbora. Še enkrat ena velika prisrčna zahvala. Veselimo se ponovnega srečanja z vami. Lep pozdrav Zirbenklang

Program letošnjega mednarodnega koncerta pa je bil obogaten še z nekaj dogodki, ki smo jih zasnovali že lansko leto, letos pa uradno vključili v trodnevno dogajanje, katerega osrednji dogodek je “Pesem nad podvodnim Triglavom“. V petek, 22.09. so naši prijatelji iz Judenburga  skupaj z nami organizirali “Štajerski veče v Piranu/Steierischer Abend in Piran“. Dogodek se je pričel z otvoritvijo razstave vedut glavnih mest okrajev avstrijske Štajerske/Steiermark. Serija 16 akvarelov avtorja Marka Jezernika, je bila osnova za geografski kviz “Spoznavajmo domovino” za goste iz Avstrije. Petnajst gostov iz Avstrije je dobilo list s številkami od 1–16, svinčnik in 20 minut časa. Naloga je bila naslednja: ob zaporedni številki akvarela napisati iz katerega mesta je motiv. Nagrada za tistega, ki zbere največ pravilnih odgovorovje akvarel Pirana dimenzij 70x50cm. Zmagovalki sta bili dve, zato smo dodali za nagrado še en akvarel Pirana. Pravilno sta ugotovili 10 mest od 16. Večer se je nadaljeval s predstavitvijo Zirbenland Tourismus, nastopom pevskega zbora Zirbenklang pod vodstvom dirigentke Rosemarie Anderle in nastopom glasbene skupine Das Element. Naslednji dan dopoldan pa so se prijatelji iz Judenburga predstavili še v okviru  sejma starin društva Anbot Piran na Tartinijevem trgu. Njihov program je zajemal: »Zirbenland Steiermark« predstavitev izdelkov in turistične ponudbe, nastop Petra Steinbergerja s  Hausmusik in nastop zbora Zirbenklang, Judenburg. V nedeljo 24.09. pa je zbor Zirbenklang iz Judenburga nastopil  pri nedeljski maši v cerkvi Sv.Jurija.