Zorko Bajc – 25 let maševanja

Kanji dol-Nedelja, 02.07.2017

Piranski župnik Zorko Bajc je v svojem Kanjem Dolu obeležil 25 let maševanja, zbrali smo se iz vseh koncev Slovenije, ter tako prispevali k odličnemu vzdušju, ki ga je za nas pripravil Zorko Bajc

Pri maši smo nastopili  skupaj s pevskim zborom iz Kanjega dola in dodali tudi mi nekaj malega k jubileju.

Video: Pavel Petrič – Zorko Bajc 25 let duhovništva  1992-2017

 

3.MKPZ “Pesem nad podvodnim Triglavom” 2017

Piran-sobota, 23.09.2017

Mednarodni Koncert Pevskih Zborov / Concerto Internazionale di Cori          

Međunarodni Zborski Koncert / Internationales Chorkonzert                                          

Pesem nad podvodnim Triglavom / La canzone sopra il Triglav subaqueo                   

Pjesma iznad podvodnog Triglava /Das Lied über dem Unterwasser Triglav

V soboto, 23. septembra je na akvatoriju v Piranskem zalivu, na Tartinijevem trgu, na trgu 1. maja in v Caffe Galeria Piran potekalo že tretje mednarodno srečanje pevskih zborov pod naslovom Pesem nad podvodnim Triglavom. Pevke in pevci zborov iz sodelujočih držav, Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije, so s svojim petjem počastili avtorje postavitve »Podvodnega Triglava« / Ugo in Lean Fonda, Franjo Žele, Maurizio Ruzzer / in zapeli v čast rojstnega dne glasbenika in dirigenta Berta Radojkoviča.
Pevke, pevci in gostje so se  pred odhodom na ladjo Portorož zbrali v Caffe Galeriji Piran, kjer so ob kozarčku in prigrizku za dobrodošlico opravili še obvezno akreditacijo in prevzeli programske liste in potrdila organizatorja za brezplačno parkiranje v garažni hiši na Arzah, ki ga je omogočilo podjetje Okolje Piran.. Letošnjega srečanja so se udeležili: MePZ Slovenec, Slavec iz Italije, iz Slovenije ŽePZ KD Korte, MoPZ Pergula,-Sv.Peter, CoMi Giuseppe Tartini-Pirano, MePZ Georgios-Piran in zbor Zirbenklang-Judenburg, Avstrija. Zardai nastopa v Grožnjanu se je opravičil CoMi Grisium-Grisignano, Hrvaška.

Po opravljenih formalnostih se je približno 120 sodelujočih odpravilo na piranski glavni pomol in se ob 15.00 uri vkrcalo na ladjo Portorož, ki je nekaj minut čez tretjo uro izplula in se usmerila proti podvodnemu Triglavu. Druženje na ladji Portorož je potekalo po naslednjem programu: nastopi zborov s po dvema skladbama po svojem izboru in tekmovanje oktetov, ki ga je spremljala mednarodna komisija v sestavi: Branko Maksimovič, predsednik, Wolfgang Toperczer, Ane Marie Scherk in Janez Mužič.
Ladja Portorož je ob 17.15 uri pristala na piranskem glavnem pomolu in zbori  sose skupaj odpravili proti Tartinijevem trgu. Druženje se je nadaljevalo pred Tartinijevim spomenikom na Tartinijevem trgu. Zbori so nastopili s skladbami po svojem izboru in vsi skupaj zapeli “K lübci u vas  ” in “Zdravljico” skladatelja Ubalda Vrabca.
Od 18.45 do 20.15 so se pevci družili na Trgu 1.maja, kjer so jim iz sosednjih restavracij pripravili bogato pogostitev. Ob 20.15 so se pevci odpravili na obhod restavracij na obrežju, kjer so pred vsako restavracijo vsi skupaj zapeli po dve pesmi.  Ob 21.00 uri so se ponovno zbrali v Caffe Galeriji Piran, kjer jih je na After Partyu zabaval trio TIME MASHINE.
V Slovenskih novicah je novinar Janez Mužič o dogodku objavil naslednji prispevek: Peli so nad podvodnim Triglavom / na povezavi je članek v celoti /. Foto: Janez Mužič

 

Organizator prireditve društvo Georgios iz Pirana je ob podpori Občine Piran in Turističnega združenja Portorož&Piran dogodek organiziralo v zadovoljstvo vseh sodelujočih. Prav posebno zahvalo pa so nam poleg ŽePZ KD Korte poslali prijatelji iz Judenburga:

Danke für die tollen Bilder und Aufnahmen!  Sind gut zu Hause angekommen, und noch immer ganz überwältigt von eurer wunderschönen Stadt mit diesen ganz wunderbaren, netten Menschen und für die so herzliche Aufnahme unseres Vocalensembles. Nochmals ein ganz großes, herzliches Dankeschön. Freuen uns alle auf ein Wiedersehen.
Mglg Zirbenklang – Rosemarie, Theresa, Reinhard, Christiane, Josef, Angelika, Alfred, Anita, Gaby

Hvala za čudovite fotografije in posnetke / Mirko Potočnik op.pisca teksta/! Srečno smo prispeli domov in smo še vedno prežeti z vtisi iz vašega prečudovitega mesta s čudovitimi in prijaznimi ljudmi ter zaradi tako prisrčnega sprejema našega zbora. Še enkrat ena velika prisrčna zahvala. Veselimo se ponovnega srečanja z vami. Lep pozdrav Zirbenklang

Program letošnjega mednarodnega koncerta pa je bil obogaten še z nekaj dogodki, ki smo jih zasnovali že lansko leto, letos pa uradno vključili v trodnevno dogajanje, katerega osrednji dogodek je “Pesem nad podvodnim Triglavom“. V petek, 22.09. so naši prijatelji iz Judenburga  skupaj z nami organizirali “Štajerski veče v Piranu/Steierischer Abend in Piran“. Dogodek se je pričel z otvoritvijo razstave vedut glavnih mest okrajev avstrijske Štajerske/Steiermark. Serija 16 akvarelov avtorja Marka Jezernika, je bila osnova za geografski kviz “Spoznavajmo domovino” za goste iz Avstrije. Petnajst gostov iz Avstrije je dobilo list s številkami od 1–16, svinčnik in 20 minut časa. Naloga je bila naslednja: ob zaporedni številki akvarela napisati iz katerega mesta je motiv. Nagrada za tistega, ki zbere največ pravilnih odgovorovje akvarel Pirana dimenzij 70x50cm. Zmagovalki sta bili dve, zato smo dodali za nagrado še en akvarel Pirana. Pravilno sta ugotovili 10 mest od 16. Večer se je nadaljeval s predstavitvijo Zirbenland Tourismus, nastopom pevskega zbora Zirbenklang pod vodstvom dirigentke Rosemarie Anderle in nastopom glasbene skupine Das Element. Naslednji dan dopoldan pa so se prijatelji iz Judenburga predstavili še v okviru  sejma starin društva Anbot Piran na Tartinijevem trgu. Njihov program je zajemal: »Zirbenland Steiermark« predstavitev izdelkov in turistične ponudbe, nastop Petra Steinbergerja s  Hausmusik in nastop zbora Zirbenklang, Judenburg. V nedeljo 24.09. pa je zbor Zirbenklang iz Judenburga nastopil  pri nedeljski maši v cerkvi Sv.Jurija.

 

 

Toskanafest 2017 -Judenburg, Avstrija

Judenburg-petek, 23.06.2017

V juniju se je v Judenburgu proslavljalo! V že tradicionalnem terminu mestnega praznika se je odvijal “Festival-Mest“. V glavno mesto okraja je prišel italjanski “dolce vita“. V ospredju je bilo uživanje dobrot, pitje vina in srečevanje s prijatelji. Avtohtoni italjanski proizvodi so poskrbeli, da je bil ta praznik kulinarično doživetje. Pobrateno mesto Massa e Cozzile, se je kot običajno predstavilo na judenburškem grajskem trgu z značilnimi kulinaričnimi specialitetami iz Toskane. Tudi postavitev na judenburškem glavnem trgu je bila posvečena našim južnim sosedom: Poleg tržnice z izdelki iz Italije, so se nam tukaj pridružili predstavniki mesta Piran iz Slovenije. Njihov program je obsegall nastope skupine italjanske skupnosti “Mandolini SERENATE di Pirano” in solinarjev, mešanega pevskega zbora “Georgios”  in seksteta “Georgios Deep Sea Singers“. Predstavniki Pirana so se na odru na glavnem trgu predstavili v petek in soboto, MePZ Georgios pa je v nedeljo ob 10.15 nastopil še v cerkvi Sv.Nikolaja s slovensko mašo pod vodstvom dirigenta Danijela Grbca, ki je zbor spemljal tudi na orglah. Po končani maši pa je zbor zapel še Ave Mario skladatelja Saša Fajona in Sanctisimo

 

 

Razstava Ubald Trnkoczy

Piran-sobota, 29.04.2017

V soboto, 29. aprila 2017, so v križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu odprli fotografsko razstavo Ubalda Trnkoczyja in društva Anbot z naslovom Male štorije naše dediščine.

Člani študijskega krožka, ki je potekal v okviru društva Anbot Piran, so izjemno počaščeni, da je fotograf Ubald Trnkoczy ob njihovih prizadevanjih za ohranjanje dediščine dobil idejo za razstavo, katere namen je spomniti na izjemno bogastvo, ki nas obkroža. Bogastvo neokrnjene narave in dobrih ljudi.

Osemnajst fotografij, na katerih nastopajo člani društva, prikazuje vsakdanje življenje, kulturo in običaje istrskega področja, ob njih pa naj bi obiskovalec začutil tisti pridih preteklosti, ki je oblikoval tako naše okolje kot nas same.

Na odprtju razstave je MePZ Georgios iz Pirana pod vodstvom Danijela Grbca in ob spremljavi Saša Fajona na orglah izvedel skladbo “Nostris tuta manes precibus Pyrrhanea tellus”, ki jo je slednji tudi napisal, poleg zbora pa so nastopili še člani KD Šavrini in anka Šavrinke, ki so se predstavili s svojo himno ter skečem o “mižeriji”.

Fotografska razstava bo v križnem hodniku na ogled prihodnje tri mesece.

Nataša Fajon

Male štorije naše dediščine. / Generalka in otvoritev -Foto: Nataša Fajon